Offerte naar uw mail?
Klik hier...

plattegrond

Een brandcompartiment is een bouwkundig afgebakend deel in een gebouw dat als doel heeft een eventuele brand zoveel mogelijk te beperken tot dat specifieke gedeelte. Door het pand op te delen in brandcompartimenten, wordt de verspreiding van vuur en rook vertraagd, zodat bewoners, medewerkers en bezoekers meer tijd hebben om veilig te vluchten. Bovendien kan de brandweer de brand effectiever bestrijden wanneer deze is geconcentreerd in één gedeelte van het gebouw.

Brandcompartimenten zijn onderdeel van de bouwkundige voorzieningen en vormen de basis van een solide brandveiligheidsstrategie. Ze staan niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van een breder geheel van maatregelen, waaronder installatietechnische voorzieningen, zoals sprinklers en brandmeldinstallaties, en organisatorische maatregelen, zoals vluchtroutes, ontruimingsplannen en gerichte trainingen. Samen zorgen deze maatregelen ervoor dat uw gebouw niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar vooral ook dat de veiligheid van de gebruikers centraal staat.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het primaire doel van een brandcompartiment is het vertragen van de brandgroei. De tijd die wordt gewonnen door het brandcompartiment, kan het verschil maken tussen veilig vluchten en opgesloten raken in een met rook gevulde ruimte. Bovendien worden inventaris, apparatuur en de constructie van het gebouw beter beschermd wanneer de brand zich niet onbeperkt kan verspreiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nederlandse wetgeving streng is rondom het ontwerp en het onderhoud van brandcompartimenten.

Wetgeving en Besluit Bouwwerken Leefomgeving

In het Nederlandse Besluit Bouwwerken Leefomgeving zijn duidelijke richtlijnen opgenomen voor brandcompartimentering en de maximale oppervlakten van deze compartimenten. Zo moet elk nieuw of gerenoveerd gebouw voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van brandwerende scheidingen, het gebruik van gecertificeerde materialen en de juiste weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). Daarnaast spelen installaties en rookafvoersystemen een rol bij het waarborgen van de integriteit van het compartiment. Deze eisen zijn er niet alleen om aan papierwerk te voldoen, maar vooral om de veiligheid van mensen en eigendommen te waarborgen.

De rol van brandpreventie binnen brandcompartimentering

Brandcompartimentering alleen is niet voldoende om de volledige brandveiligheid te garanderen. Het is een cruciaal onderdeel van een breder stelsel van brandpreventiemaatregelen. Een goede brandpreventiestrategie begint met een grondige risico-inventarisatie: zijn er plekken in het gebouw waar de kans op brand groter is of waar de impact van een brand bijzonder groot kan zijn (bijvoorbeeld ruimtes met serverapparatuur of chemische stoffen)? Op basis van deze analyse wordt bepaald of extra brandwerende voorzieningen of aanvullende compartimenten nodig zijn.

Bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch

Binnen de brandpreventie onderscheiden we drie soorten maatregelen. Bouwkundige maatregelen omvatten de constructie van wanden, vloeren, plafonds en deuren met een bepaalde brandwerendheid. Installatietechnische maatregelen hebben betrekking op onder meer; sprinklers, brandmelders, rook- en warmteafvoersystemen en compartimentscheidingen van kanalen en leidingen. Organisatorische maatregelen zijn onder andere het opstellen van vluchtroutes, ontruimingsplannen en het opleiden van personeel in brandbestrijding en evacuatieprocedures.

Hoe komen deze maatregelen samen?

Een succesvol brandpreventieplan combineert deze drie soorten maatregelen. Stel dat u een zorginstelling beheert met meerdere verdiepingen. Dan kunnen brandwerende scheidingen (bouwkundig) in combinatie met goed onderhouden rookmelders en sprinklerinstallaties (installatietechnisch) én een goed getraind team (organisatorisch) ervoor zorgen dat cliënten veilig zijn en de brandweer snel en efficiënt kan ingrijpen als er zich een brand voordoet.

RBG brandoverslag

Hoe worden brandcompartimenten ontworpen en gerealiseerd?

Het ontwerpen en realiseren van brandcompartimenten is maatwerk. Ieder gebouw heeft immers een andere functie, indeling en gebruiksintensiteit. Bij een kantooromgeving met flexplekken en vergaderruimtes gelden bijvoorbeeld andere aandachtspunten dan bij een productiehal waar met brandbare stoffen wordt gewerkt. Bovendien kunnen de compartimenten in de loop der tijd moeten worden aangepast als het gebruik van het gebouw verandert of als de wet- en regelgeving wordt aangescherpt.

Stappen in het ontwerpproces

  1. Analyse van het gebouw en de risico’s
    Hierbij wordt gekeken naar de bouwkundige staat, het aanwezige risiconiveau en de gebruiksdoeleinden. Vervolgens wordt bepaald hoe de compartimenten zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingedeeld.
  2. Uitwerking van een plan van aanpak
    Op basis van de analyse worden maatregelen voorgesteld. Dit kan variëren van het toevoegen of verbeteren van brandwerende scheidingsconstructies, het aanpassen van bestaande systemen of het herindelen van bepaalde ruimtes.
  3. Implementatie en controle
    De gekozen maatregelen worden uitgevoerd door gespecialiseerde professionals. Tot slot vindt een grondige controle plaats om er zeker van te zijn dat de brandcompartimenten en bijbehorende voorzieningen aan alle relevante normen en voorschriften voldoen.

Onderhoud en inspectie van brandcompartimenten

Brandcompartimenten moeten gedurende de hele levensduur van het gebouw hun functie behouden. Het is dan ook essentieel om regelmatig inspecties uit te voeren, zeker als er interne verbouwingen plaatsvinden of installaties worden aangepast. Een kleine wijziging, zoals het aanleggen van nieuwe kabels of leidingen, kan een brandscheiding immers onbedoeld verzwakken. Tijdige reparaties en het vervangen van verouderde of beschadigde materialen zijn belangrijk om de compartimenten hun werk te laten doen op het moment dat het er écht op aankomt. Hierin kunnen wij ondersteuning bieden met brandtechnische bouwbegeleiding en bouwcontrole/opleveringsinspectie.

Wat wij voor u kunnen betekenen

RBG Brandveiligheid is een toonaangevend bureau op het gebied van brandveiligheid, dat zich onderscheidt door een integrale aanpak en jarenlange ervaring. Onze diensten beslaan het hele traject: van risicoanalyse en ontwerp tot de periodieke controle van de getroffen maatregelen.

Hoe RBG Brandveiligheid u kan helpen

Brandveiligheidsscan en advies

Wij beginnen met een grondige inventarisatie van uw gebouw, waarbij we kijken naar de huidige bouwkundige en installatietechnische staat. Op basis hiervan brengen we een duidelijk advies uit over de noodzakelijke verbeteringen. Dit kan betekenen dat er extra brandcompartimenten moeten komen, voorzieningen moeten worden getroffen, of dat bestaande brandwerende scheidingen moeten worden hersteld.

Inspectie en onderhoud

Na de realisatie van de compartimenten is het belangrijk om de brandveiligheid goed te borgen. Wij bieden inspectiediensten aan waarmee u continu verzekerd bent van een veilig gebouw. Mochten er bij een inspectie tekortkomingen of gebreken aan het licht komen, dan stellen wij hiervan een rapportage op waarmee u de juiste partijen kunt inschakelen. Zo blijft u altijd voldoen aan de actuele wet- en regelgeving én staat de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers voorop.

Meer weten over brandcompartimenten en brandveiligheid?

Wilt u meer informatie over het ontwerp, de implementatie of het onderhoud van brandcompartimenten? Of bent u benieuwd hoe u uw pand op de meest efficiënte manier brandveiliger kunt maken? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan. Onze deskundigen staan klaar om u te adviseren en begeleiden in elk facet van brandpreventie, van bouwkundig en installatietechnisch tot organisatorisch.

Samen zorgen we ervoor dat uw gebouw voldoet aan alle gestelde eisen en, nog belangrijker, dat iedereen die er gebruik van maakt in veilige handen is.