Offerte naar uw mail?
Klik hier...

Gebruiksmelding – Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

Gebruiksmelding – Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

Gebruiksmelding – Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

Vertrouwd

Snel

Deskundig

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Gebruiksmelding en omgevingsvergunning brandveilig gebruik

Met een omgevingsvergunning of gebruiksvergunning laat u zien dat u brandveilig gebruik kunt maken van uw pand. In veel gevallen bent u bij wet verplicht om een gebruiksmelding op te stellen voordat u een gebouw in gebruik neemt, en daarna dient u goed op de brandveiligheid te letten. Dit geldt voor nieuwe panden, maar ook voor bestaande gebouwen.

RBG Brandveiligheid B.V. in Duiven kan voor u controleren of u verplicht bent het gebruik te melden, en indien noodzakelijk voor u de gebruiksmelding verzorgen. Hiervoor stellen wij tekeningen op en dienen we de melding in bij de gemeente. Aan het indienen van een gebruiksmelding zijn over het algemeen geen legeskosten verbonden.

Onze aanpak

➡ Een snelle beoordeling van de noodzaak voor een melding of vergunning.
➡ Het opstellen van de benodigde stukken.
➡ Het verzorgen van de melding of aanvraag.
➡ De controle van het gebruik.
➡ Direct advies wanneer er gebreken worden geconstateerd.

Wanneer is een omgevingsvergunning of gebruiksmelding brandveilig gebruik noodzakelijk?

In bepaalde situaties heeft u in plaats van een gebruiksmelding een omgevingsvergunning brandveilig gebruik nodig. Dit geldt veelal voor openbare gebouwen waarin wordt geslapen en gebouwen waarin verminderd zelfredzame personen aanwezig zijn. Om een dergelijk gebouw in gebruik te mogen nemen, dient men conform Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een omgevingsvergunning brandveilig gebruik aan te vragen. Na ingebruikname dient een gebruiker het gebouw veilig te gebruiken volgens de regels op het gebied van brandveiligheid. Deze regels gelden ook voor bestaande gebouwen.

Begeleiding en advies bij het verkrijgen en behouden van een omgevingsvergunning

U kunt RBG Brandveiligheid B.V. inschakelen om voor u te controleren of u verplicht bent voor het gebruik van uw pand in het bezit te zijn van een omgevingsvergunning. Indien noodzakelijk kunnen wij voor u de aanvraag van de omgevingsvergunning brandveilig gebruik verzorgen. Daarna kunnen we u ook bijstaan om ervoor te zorgen dat uw pand aan de brandveiligheidseisen blijft voldoen. Daarbij adviseren we u bijvoorbeeld om te zorgen dat u de controles van de brandweer goed door komt. In opdracht van de gemeente voert de brandweer namelijk controles uit om na te gaan of het gebouw een omgevingsvergunning heeft en daadwerkelijk brandveilig wordt gebruikt. Deze controles zijn afhankelijk van het type gebruik en worden één keer per jaar, twee jaar of drie jaar uitgevoerd.

Uw rechten en plichten bij de aanvraag van een gebruiksvergunning of omgevingsvergunning

De gebruiksmelding en omgevingsvergunning brandveilig gebruik, ofwel gebruiksvergunning, gaat over het veilig gebruik van het bouwwerk en niet over de bouwkundige aspecten. Bij een controle mogen de gemeente en brandweer dan ook niet eisen dat de bouwkundige voorzieningen worden aangepast. Indien er gebreken worden vastgesteld, krijgt u de mogelijkheid om deze binnen een vooraf vastgestelde periode te verhelpen, anders wordt het gebruik beperkt. Zo kan de brandweer eisen dat het pand door minder personen wordt gebruikt of een gedeelte van het pand niet gebruikt wordt. Natuurlijk is er wel direct actie vereist, en daarbij ondersteunen onze adviseurs u. Wij helpen u desgewenst bij het vinden van een geschikte partij die de aanpassingen kan doen en begeleiden u tijdens het aanpassingstraject.

Wij helpen u uit de brand!

Of u nu de eigenaar of de gebruiker bent van een bouwwerk met een meldingsplicht of een vergunningsplicht, u zult ongetwijfeld tegen bepaalde vraagstukken aanlopen gedurende het traject. Indien u externe expertise nodig heeft, om met een onafhankelijke blik uw vragen te beantwoorden, kunt u op ons rekenen. Wij informeren u ook graag hoe u aan de regelgeving omtrent brandveiligheid kunt voldoen. U kunt op ons rekenen voor een totale advisering over brandveiligheid. Neem contact met ons op door te bellen naar (0316) 84 40 80. U kunt natuurlijk ook meteen een vrijblijvende offerte aanvragen.

Vertrouwd
Snel
Deskundig