Door een vuurlastberekening te laten maken, is het in sommige gevallen mogelijk om grotere brandcompartimenten te realiseren die voldoen aan de NEN 6060 of de NEN 6079. Indien u geen brandscheiding in uw gebouw wilt vanwege de belemmering in het gebruik of u wilt openheid creëren, is het laten uitvoeren van een dergelijke berekening de oplossing. Dit biedt u namelijk, naast voordelen voor wat betreft het gebruik, ook enorme voordelen betreffende de bouwkosten, zonder concessies te doen aan het brandveiligheidsniveau. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het toepassen van de vuurlastberekening. Zo kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van het gelijkwaardigheidsbeginsel op basis van artikel 4.7 uit de omgevingswet. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden om aan alle normen te voldoen. Neem gerust contact op of vraag een offerte aan.
De NEN 6060 voor de beheersbaarheid van brand
De meest bekende en in Nederland algemeen geaccepteerde gelijkwaardigheidsmethodiek is de NEN 6060. Dit is de opvolger van de methode “Beheersbaarheid van brand 2007”. De NEN6060 is zelfs zo geaccepteerd dat deze tegenwoordig is opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, waarmee aangetoond dient te worden of een groter gebruiksoppervlak niet leidt tot een lager veiligheidsniveau. Een onderzoek op basis van deze norm maakt het hierdoor mogelijk grotere brandcompartimenten toe te passen. Onderdeel van een dergelijke gelijkwaardigheid is een vuurlastberekening. De adviseurs van RBG werken dagelijks op basis van deze methode, kennen de achterliggende visie en kunnen daadwerkelijk het maximale voor uw ontwerp uit de norm halen.
Lees meer over de NEN6060 normering in ons artikel: Wat is NEN6060.
Onze aanpak
➡ Snelle beoordeling haalbaarheid.
➡ Direct op hoofdlijnen de voorzieningen inzichtelijk.
➡ Al vanaf fase vlekkenplan mogelijk.
➡ Meedenken in oplossingen.
➡ Voorstellen ter implementatie in ontwerp.
De NEN 6079 voor het verminderen van de kans op brand
Een voorstel voor een groter gebruiksoppervlakte zonder brandscheidingen is ook mogelijk met de NEN 6079. Daarbij ligt de nadruk meer op kans reducerende maatregelen. Het verlagen van deze kansen zorgt voor een groter toegestaan brandcompartiment. Dit doen we door het bedrijfsproces goed in kaart te brengen en op basis daarvan risico’s te analyseren en scenario’s inzichtelijk te maken. Door toepassing van bouwkundige, installatietechnische of organisatorische maatregelen (beter bekend als BIO-maatregelen), kan aan de NEN 6079 worden voldaan.
Maatwerkoplossingen voor iedere situatie
Een maatwerkoplossing op basis van het werkelijke veiligheidsniveau gebruiken wij vooral voor grote industriële complexen, waarbij standaard brandtechnische oplossingen niet mogelijk zijn of strijdigheden opleveren met bijvoorbeeld hygiëne regels of continuïteit van het productieproces. Een maatwerkoplossing in samenspraak met de gemeente, brandweer of omgevingsdienst is hier vaak een goede en soms zelfs de enige oplossing. Het aanwezige werkelijke veiligheidsniveau wordt in dit geval bepaald en vergeleken met de doelstellingen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Met een risicoanalyse en scenariogewijze benadering wordt daarbij inzicht verkregen in het brandveiligheidniveau. Hierdoor kunnen passende maatregelen worden getroffen.
Hoe werkt een vuurlastberekening?
Een vuurlastberekening brengt de totale hoeveelheid brandbaar materiaal in een ruimte of gebouw in kaart, uitgedrukt in megajoules (MJ). Hierbij wordt rekening gehouden met de aard en hoeveelheid van de aanwezige materialen, alsmede de specifieke kenmerken van het gebouw en de gebruiksfuncties. Op basis van deze gegevens kan worden bepaald welke maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen.
Voordelen van vuurlastberekeningen
- Vergroting van brandcompartimenten: Door het uitvoeren van vuurlastberekeningen kunt u de omvang van brandcompartimenten vergroten, wat leidt tot meer ontwerpvrijheid en efficiënter ruimtegebruik, zonder het brandveiligheidsniveau te verlagen.
- Kostenbesparing: Grotere compartimenten kunnen leiden tot besparingen op bouwkosten, doordat minder brandwerende scheidingswanden en deuren nodig zijn.
- Verbeterde functionaliteit en openheid: Het vermijden van brandscheidingen kan bijdragen aan een open en flexibel gebouwontwerp, wat vooral belangrijk is in moderne werk- en productieomgevingen.
- Gelijkwaardigheid en maatwerk: Het toepassen van gelijkwaardigheidsprincipes zoals vastgelegd in de NEN-normen stelt u in staat om maatwerkoplossingen te ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op uw bedrijfsvoering en risicoprofiel.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wilt u meer weten over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw bedrijfspand aan de NEN 6060 of de NEN 6079 voldoet? Neem dan contact met ons op door te bellen naar (0316) 84 40 80. RBG Brandveiligheid staat klaar om u te helpen bij het realiseren van een brandveilig gebouw dat voldoet aan de hoogste normen en regelgeving.